østkantspellet bakgrunn

TIPPENPRISEN


En årlig pris til et forbilde for Oslo øst

Henry "Tippen" Johansen var et stort forbilde for mange i hele Norge, men spesielt for barn og unge fra Vålerenga, på Oslos østkant. Gjennom idretten fant Tippen en aktivitet som han mestret, og hvor han syntes. Alle barn fortjener å finne et slikt sted.

I Norge har vi en god frivillighetskultur. Det er mange som ofrer mye for å gi barn og unge gode oppvekstsvilkår. Ofte er det dette ene mennesket du møter på livets vei, som ser akkurat deg, og som hjelper deg til å finne ditt eget talent. Det kan være en kulturskolelærer, en trener, en som jobber på en fritidsklubb, eller rett og slett en god nabo. Tippenprisen ønsker å løfte opp én spesiell person hvert år, som har betydd mye for barn og unge på Oslo øst. Vi ønsker også å inspirere flere til å gjøre det samme i nærmiljøet. Kanskje du kan bli den ene som endrer noens liv?

Prisvinneren mottar en statuett av Henry "Tippen" Johansen, til odel og eie, samt en pengepremie på 25 000,- til en fritt valgt mottaker som er, eller kan bli medlem, av Grasrotandelen.

Statuetten er designet og produsert av kunstneren Merete Nilsen Bua. Kjenner noen som fortjener å vinne Tippenprisen, for sitt arbeide for barn og unge på Oslo øst, kan du melde dette inn til Østkantspellet på mail: tippenprisen@spellet.no. Prisvinneren kåres av en bredt sammensatt, og kvalifisert jury. Frist for nominasjoner er 15. juli.
Tippen

Om Tippen

Henry Høgfeldt Johansen med tilnavnet «Tippen». Født 21.07.1904, død 29.05.1988. Det er vanskelig, tett opp til umulig, å finne en idrettsutøver i VIF som har vært mer kjent og mer allsidig enn Tippen, som nesten hadde rukket å bli 84 år da han døde. Gjennom 70 av disse var han engasjert i VIF, som aktiv og/eller tillitsvalgt. Som 14-åring - i 1918 - kom Tippen til VIF fra «Olymp» gjennom sammenslutningen mellom de to fotballklubbene på Vålerenga. Som aktiv i VIF var han først og fremst A-lagets fotballkeeper, gjennom 20 sesonger og mer enn 150 serie- og/eller cupkamper. VIF-laget, med Tippen i mål, ble kretsmester hele fire ganger. Tippen spilte mange landskamper for Norge. Fra sin første kamp, i oktober 1926 mot Polen i Fredrikstad, til og med den siste kampen borte mot England i november 1938, ble det hele 12 sesonger og 48 landskamper med Tippen i mål. I årene fram til 2. verdenskrig ble Tippen meget godt kjent i Norge, spesielt etter at Norge vant 2 – 0, og slo ut hjemmelaget Tyskland i OL i 1936. Tippen spilte for øvrig også på Oslo bylag, hvor det ble 35 kamper. Allerede som 11-åring, altså før han ble keeper i VIF, hoppet han på ski og fikk sin første ordentlige premie, en sølvskje som han var meget stolt av. Det skulle etter hvert bli mange hoppkonkurranser, veldig mange, og mange premier. I hoppbakken hadde VIF i flere år en fremragende utøver i Ole B. Andersen som bl.a. vant i Holmenkollen i 1927, og satt bakkerekord i Falun i 1938 (med 35 meter). Tippen var jevngod med «Ola B» som Andersen ble kalt i VIF, og de to konkurrerte om førsteplassen i mange hopprenn.

Men Tippen hadde mer på lager. Han spilte ishockey hvor han ble beskrevet som en av de beste målvaktene, og han spilte bandy, gikk på ski, skøyter og var aktiv i flere friidrettsøvelser, herunder også Holmekollstafetten. Han skal også ha spilt tennis. Tippen var en ivrig skytter, og var med å arrangere konkurranser i salonggeværskyting, han deltok i klubbens ping-pong konkurranser, i tillegg til at han sang i Vålerenga Mannskor. Tippen spilte piano og underholdt med spill og sang under mange klubbkvelder. I 1924 var Tippen 20 år, og ble for første gang tillitsvalgt ved at han ble valgt inn i ishockeystyret og som materialforvalter. I VIF var Tippen altså noe langt mer enn en fotballkeeper. Han bodde lenge på Vålerenga, før han i 1931 flyttet til Godlia. Tippen engasjerte seg som tillitsvalgt, tilnærmet uavbrutt fra 1924 til sin død i 1988. Tippen var spesialtrener for klubbens keepere i aldersbestemte klasser, og han var i noen år fra 1960 ansatt som banemester på klubbens anlegg på Valle, ved klubbens nye garderober og møtelokale.

Litt spesielt for mange i VIF var det nok at Tippen deltok som gjestekeeper på Lyns lag under åpningen av Ullevål Stadion 29.09.1926 mot Gøteborglaget Örgryte, for øvrig sammen med sine to lagkamerater i VIF, Sverre «Kula» Moe og Tormod «Trosten» Trosterud. Tippen mottok VIFs fortjenstmedalje i 1933, og han ble klubbens æresmedlem samme år. I 1936 ble Tippen første gang innstilt til Kammerherre Egebergs Ærespris, en utmerkelse han mottok i 1939. I 1937 fikk Tippen fotballforbundets gullmerke. Tippen engasjerte seg i klubbens Aldermannsliga hvor han var leder, Oldermann, gjennom 14 år i sammenheng.

- Odd Syversen /Østkantspellet