østkantspellet bakgrunn

Produksjoner

Se våre produksjoner og filmer fra tidligere år!

ØSTKANTSPELLET 2023 - NESTE KAMP PÅ GLATTISEN

Det var med stor glede Østkantspellet i 2023 inviterte til jubileumsforestillingen NESTE KAMP - PÅ GLATTISEN. Forestillingen ble av det spektakulære slaget. VIF fylte 110 år, og vi satt opp verdens første spel på is, - ON ICE!! -, i selveste Jordal Amfi! Det var et magisk jubileumseventyr ingen har sett maken til! Med 122 aktører på isen i Oslos storstue, ble forestillingen spilt 4 ganger i perioden 24.08 - 26.08. Forestillingene våre ble besøkt av 3801 publikummere, inkludert DKS-forestilling for hele 1630 elever og lærere fra Vålerenga-, Jordal-, Gamlebyen-, og Kampen skole.

ØSTKANTSPELLET 2022, NESTE KAMP - COMEBACK

Etter to år med pandemi var Østkantspellet endelig tilbake i Vålerengaparken! I perioden 18. – 23. august spilte vi 7 forestillinger, som ble besøkt av nærmere 3000 publikummere, inkludert 550 elever og lærere fra Vålerenga skole. På scenen stod 82 aktører, inkludert profesjonelle skuespillere, artister, amatører, mannskor, elever og musikanter. Disse leverte et solid comeback etter pandemien, og serverte historien om VIF, bydelen og Oslo fra 1913 og frem til i dag til stående applaus hver eneste kveld. Forestillingen ble anmeldt til en soleklar terningkast 6 av klanen.no.

NESTE KAMP - Vi Taper Aldri (Kortfilm, 2021)

"Neste Kamp - Vi Taper Aldri" er Østkantspellets andre pandemi-film, som følge av at vi ikke hadde mulighet til å gjennomføre spellet på tradisjonelt vis. I 2020 filmatiserte vi handlingen fra teaterversjonen av "Neste Kamp". I 2021 har vi tatt for oss Vålerengas kamp for bevaring av den historiske bebyggelsen på Hylla. Noe er sant, noe er ikke, og noe kunne vært sant. Filmen forteller vår versjon, sett gjennom øynene til karakterene våre fra teaterstykket.

Her På Vål'enga (Musikkvideo, 2021)

Nyt denne perlen fra Baard Slagsvold, med Trond Ingebretsen, Vålerenga Janitsjar, Vålerenga Mannskor, Kiné Kaborg, Islandsgate og folka på Vål’enga.

Byens krone (Teater, 2020 og 2021)

Byens Krone er fortellingen om Vilhelm Holteberg Hansen (1910-84), bedre kjent som «Kyter'n», som var Vålerengas byoriginal, dikter og versemaker. Han vokste opp i Islandsgata 12, og skrev patriotiske dikt om VIF og bydelen. Kyter'n sleit med høyt alkoholforbruk og satt til sammen 15 år på Jedder'n tvangsarbeidshus for fyll. Her skrev han en rekke dikt om alkoholens baksider, om anger og sin kjærlighet til Vålerenga.

Byens Krone bærer samme navn som et av hans mest patriotiske dikt om den lille arbeiderklassebydelen på Oslo øst. Forestillingen er en musikalsk enakter om Vålerengas egen versemaker, som tar oss med på en historisk reise gjennom arbeiderklassemiljø, alkoholisme, idrettskultur og den brennende kjærligheten han hadde for bydelen og folka som bodde der.

Forestillingen er en hybrid mellom en monolog og en punk-konsert, ispedd en god porsjon arbeiderklassepoesi. Den ble spilt for første gang på Vålerenga Vertshus i 2020. I 2021 besøkte "Byens Krone" Vålerenga Vertshus, Oslo Nye - Teaterkjeller'n, Mikrobryggeriet - Larvik, og ble invitert på den internasjonale teaterfestivalen The International Prize, Il Teatro Nudo, av Teresa Pomodoro i Milan.

NESTE KAMP - Filmen (Kortfilm, 2020)

«Neste Kamp - Filmen» er Østkanspellets første "pandemifilm". Da korona-restriksjonene slo innover landet, og alt av kulturarrangementer ble avlyst, omdisponerte vi i 2020 midlene våre til produksjon av en kortfilm.

Henry intervjues av Becky fra Dagsavisen, og er ikke spesielt glad i verken covid eller karantene. I filmen møter du alle våre karakterer fra sceneproduksjonen "Neste Kamp", vi snakker om hva som var og hva som skulle vært. Latter, tårer, nostalgi, drama og komedie går hånd i hånd.

ØSTKANTSPELLET 2019, NESTE KAMP - KJERKA

Urpremieren! Østkantspellet ble for første gang oppført foran Vålerenga kirke i perioden 23. august - 01. september, 2019. I denne perioden avviklet vi hele 9 forestillinger og 1 konsert. Arrangementene våre ble besøkt av rundt 4000 publikummere, inkludert 650 elever fra Vålerenga skole. I 2019 var det 40 år siden Vålerenga kjerke brant, som ga oss det perfekte utgangspunkt for det aller første spellet i historien. I Østkantspellets første utgave skrev vi inn scener og hendelser knyttet til Vålerenga kirkes historie, som ble flettet inn i originalmanus. På scenen stod 73 aktører, inkludert profesjonelle skuespillere, artister, amatører, mannskor, elever og musikanter. Disse fortalte historien om VIF, bydelen og Oslo fra 1913 og frem til i dag, til stående applaus hver eneste kveld. Forestillingen ble anmeldt til terningkast 6 av klanen.no, og til terningkast 4 av Dagsavisen.

Picture of the author