østkantspellet bakgrunn

PRODUKSJONER


Byens krone (Teater, 2021 and 2021)

Byens Krone er fortellingen om Vilhelm Holteberg Hansen (1910-84), bedre kjent som «Kyter'n», som var Vålerengas byoriginal, dikter og versemaker. Han vokste opp i Islandsgata 12, og skrev patriotiske dikt om VIF og bydelen. Kyter'n sleit med høyt alkoholforbruk og satt til sammen 15 år på Jedder'n tvangsarbeidshus for fyll. Her skrev han en rekke dikt om alkoholens baksider, om anger og sin kjærlighet til Vålerenga.

Byens Krone bærer samme navn som et av hans mest patriotiske dikt om den lille arbeiderklassebydelen på Oslo øst. Forestillingen er en musikalsk enakter om Vålerengas egen versemaker, som tar oss med på en historisk reise gjennom arbeiderklassemiljø, alkoholisme, idrettskultur og den brennende kjærligheten han hadde for bydelen og folka som bodde der.

Forestillingen er en hybrid mellom en monolog og en punk-konsert, ispedd en god porsjon arbeiderklassepoesi. Den ble spilt for første gang på Vålerenga Vertshus i 2020. I 2021 besøkte "Byens Krone" Vålerenga Vertshus, Oslo Nye - Teaterkjeller'n, Mikrobryggeriet - Larvik, og ble invitert på den internasjonale teaterfestivalen The International Prize, Il Teatro Nudo, av Teresa Pomodoro i Milan.

NESTE KAMP - Filmen (Kortfilm, 2020)

«Neste Kamp - Filmen» er Østkanspellets første "pandemifilm". Da korona-restriksjonene slo innover landet, og alt av kulturarrangementer ble avlyst, omdisponerte vi i 2020 midlene våre til produksjon av en kortfilm.

Henry intervjues av Becky fra Dagsavisen, og er ikke spesielt glad i verken covid eller karantene. I filmen møter du alle våre karakterer fra sceneproduksjonen "Neste Kamp", vi snakker om hva som var og hva som skulle vært. Latter, tårer, nostalgi, drama og komedie går hånd i hånd.

NESTE KAMP - Vi Taper Aldri (Kortfilm, 2021)

"Neste Kamp - Vi Taper Aldri" er Østkantspellets andre pandemi-film, som følge av at vi ikke hadde mulighet til å gjennomføre spellet på tradisjonelt vis. I 2020 filmatiserte vi handlingen fra teaterversjonen av "Neste Kamp". I 2021 har vi tatt for oss Vålerengas kamp for bevaring av den historiske bebyggelsen på Hylla. Noe er sant, noe er ikke, og noe kunne vært sant. Filmen forteller vår versjon, sett gjennom øynene til karakterene våre fra teaterstykket.

Her På Vål'enga (Musikkvideo, 2021)

Nyt denne perlen fra Baard Slagsvold, med Trond Ingebretsen, Vålerenga Janitsjar, Vålerenga Mannskor, Kiné Kaborg, Islandsgate og folka på Vål’enga.